Dienoraštis

„Kuriantys Lietuvai: pabėgėlių portretai ir istorijos“ VA Carito Užsieniečių integracijos programos parodos atidarymas

Liepos 8-ąją Vilniaus arkivyskupijos Carito užsieniečių integracijos programos centras „Kultūrų namai“ atvėrė duris ne tik į atsinaujinusias patalpas, bet kartu atvėrė duris pažinti pabėgėlių, įsikūrusių ir kuriančių Lietuvai, gyvenimus.

Fotografės Eglės Cimalanskaitės įamžintoje parodoje „Kuriantys Lietuvai: pabėgėlių portretai ir istorijos“ turime galimybę susipažinti su įvairių sričių kūrėjais: medicinos studentu, nevyriausybinės organizacijos vadovu, žurnalistu, parkų tvarkytoja, fotografų pora, vertėju ir kitais Lietuvai kuriančiais pabėgėliais. Portretai bei asmeniniai pasakojimai už žodžio „pabėgėlis“ parodo tikrą žmogų bei griauna stereotipus apie tai, ką Lietuvoje veikia naujakuriai, kodėl jiems teko palikti savo namus ir kokių svajonių jie siekia.

Renginio metu Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas pašventino atnaujintas ir suremontuotas patalpas bei meldėsi kartu su į Užsieniečių integracijos programos centrą atvykusiais svečiais bei darbuotojais. Sveikinimo kalboje arkivyskupas linkėjo, kad: „ši tarnystė tiek čia, tiek Rukloje, tiek Pabradėje, visur Lietuvoje, nepamestų savo orientyro tarnauti, matyti kiekvienam žmoguje Dievo kūrinį, Dievo paveikslą“.

Parodoje taip pat buvo pristatyta meninė Indrės Vaiciukaitės instaliacija sukurta pagal Lietuvoje gyvenančio poeto iš Tadžikijos Firdavs Khujaev eiles, kurios buvo iliustruotos ir aprašytos persų ir lietuvių kalba. Pristatydamas savo eiles poetas dalijosi, kad: „niekas nenori palikti gimtųjų namų, vaikystės ir atsiminimų užmarštyje“. Prašydamas pagalbos Fridays prašė ne pinigų, maisto ar būsto, bet šypsenos ir palankumo, kad visuomenėje nebūtų prieštaringo nusistatymo, asociacijos su grėsme. Priešingai pats Fridays, būdamas pabėgėlis, išsilavinęs ir prisidedantis prie bendruomenės gerovės nori kurti tarpusavio pasitikėjimą visuomenėje.

Ketvirtadienio popietę Užsieniečių integracijos programos inicijuotos parodos atidaryme dalyvavo svečiai iš Jungtinių Tautų, Raudonojo kryžiaus organizacijų. Vilniaus miesto savivaldybės atstovai. Renginio metu sveikinimo kalbą sakė Lietuvos Pabėgėlių Tarybos direktorius Yusuf Muhammadzoda su ašaromis akyse antrino poetui iš Tadžikijos, kad niekas nėra laimingas per prievartą palikdamas gimtą kraštą. Jausdami grėsmę savo gyvenimams, žmonės neturi kito pasirinkimo kaip tik ieškoti geresnės vietos. „Ir taip nauji žmonės kitose kultūrose atneša pokyčių bendruomenei, bet kas sakė, kad skirtumai yra blogai“. Ši paroda yra įrodymas, kad kiekvienas pabėgėlis į vietinę kultūra atneša taip pat ir svajonių, atneša save.

Augustė Dudutytė, VA Carito Užsieniečių integracijos programos atstovė dalijosi, kad parodoje matome motyvuotų žmonių žingsnį į priekį Lietuvoje. Su daugiau parodoje pristatomų pabėgėlių portretų ir istorijų bus galima susipažinti VA Caritas bendruomeniniame centre „Kultūrų namai“, Kalvarijų g. 39, bei VA Caritas užsieniečių integracijos programos Facebook paskyroje, kurioje bus reguliariai dalinamasi naujakurių pasakojimais bei portretais.

Užsieniečių integracijos programa yra Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ padalinys, veikiantis nuo 1998 metų.  Šiuo metu Užsieniečių integracijos programoje yra 18 darbuotojų, 22 savanoriai. Pabėgėliams, migrantams ir trečiųjų šalių piliečiams programos komanda tarpininkauja bendraujant su valstybės ir visuomeninėmis institucijomis, ieškant būsto bei darbo, suteikia galimybę mokytis lietuvių kalbos ir tobulėti, rūpinasi sociokultūrine integracija. Jungia skirtingas kultūras ir kuria abipusį pasitikėjimą visuomenėje.