Užsieniečių integracijos programa

Biuro adresas: M. Paco g. 4, Vilnius
Integracinio dienos centro adresas: Įkalnės g. 7, Pabradė, Švenčionių raj.

Jei norėtumėte savanoriauti šioje „Caritas“ programoje, susisiekite su programos savanorius kuruojančia socialine pedagoge Akvile
tel. +370 699 31 977, el. p. akvile.ceponiene@vilnius.caritas.lt

Nuotr. Užsieniečių integracijos programos savanorių koordinatorė Akvilė Čeponienė

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Užsieniečių integracijos programa veikia jau daugiau nei 10 metų, ir jos pagrindinis tikslas – padėti pabėgėliams, prieglobsčio prašytojams užsieniečiams integruotis į Lietuvos visuomenę, perprasti mūsų kultūros, įstatymų ir moralės normas, nepamirštant savo kultūros ir savo vertybių.

Kur savanorių pagalba reikalingiausia? Programa apima daug veiklų, bet savanoriai dabar labiausiai reikalingi Pabradėje nuo 2008 m. veikiančiame integraciniame dienos centre „Kultūrų įkalnė“. Jame per metus apsilanko apie 400 užsieniečių, kasdien įvairiomis veiklomis čia užsiima apie 30–40 žmonių. Šis centras unikalus tuo, kad užsiėmimai, kursai, šventės vyksta kartu su vietos bendruomenės dalyviais. Dienos centre organizuojami lavinamieji ir ugdomieji užsiėmimai pabėgėlių šeimų vaikams, kultūrinės popietės moterims, teikiamos socialinės, teisinės, psichologinės konsultacijos suaugusiesiems. Dabar vyksta tęstiniai muzikos, dailės ir darbelių užsiėmimai, lietuvių kalbos pamokos ir pan. Dienos centras turi 6 kompiuterius, interneto ryšį, biblioteką ir galimybių turimas patalpas pritaikyti naujiems užsiėmimams pagal suderintą grafiką.

Kokių savanorių laukiame? Laukiami visi, norintys ir galintys padėti užsieniečiams svetimoje šalyje pasijusti kaip namie, adaptuotis ir integruotis. Ieškome tolerantiškų kitoms kultūroms ir religijoms, komunikabilių ir atsakingų, iššūkių nebijančių žmonių, mokančių anglų arba rusų (ir ypač – rusų!) kalbas. Labiausiai laukiami iniciatyvūs žmonės, galintys pasiūlyti naujų įdomių ir naudingų veiklų dienos centro lankytojams. Be abejo, labiausiai laukiame savanorių, pasiryžusių organizuoti tęstines veiklas, tačiau rengdami didesnius renginius (o jų per metus turime mažų mažiausiai 5) mielai kviečiame savanorius ir į trumpalaikę talką.

Kokių veiklų galėtų imtis savanoriai? Šiuo metu dienos centre „Kultūrų įkalnė“ labai reikalingi savanoriai, kurie galėtų atgaivinti buvusius populiarius tęstinius kompiuterinio raštingumo (informatikos ) užsiėmimus. Be to, labai lauktume visų, kurie gali pasiūlyti užsiėmimų, įdomių berniukams ir vyrams: galbūt tai bus šachmatų turnyrai, išradingųjų viktorinos, filmų peržiūros, gal konstruktorių ar atradėjų veikla... Taip pat lauktume savanorių, kurie mokosi kalbų, pavyzdžiui, prancūzų, arabų ir kt., ir norėtų pabendrauti su užsieniečiais būtent jų gimtąja kalba, o kartu patys turėtų puikią kalbos praktiką. Laukiami ir savanoriai, galintys organizuoti įvairaus amžiaus vaikų užimtumą. Taigi, trumpai tariant – laukiame visų, kurie turi idėjų ir pasiryžimo!

Ką pažadame savanoriams? Dienos centro  „Kultūrų įkalnė“ Pabradėje darbo laikas kasdien 11.30–17.30, ir, pasak dienos centro socialinės pedagogės ir užsieniečių integracijos programos savanorių koordinatorės Akvilės Čeponienės, visiems savanoriams iš Vilniaus (ar iš kitur) individualios kelionės į Pabradę išlaidas stengiamasi kompensuoti arba atskirai tariamasi dėl bendro važiavimo. O pažadėti galime daug: prasmingo darbo, ypatingų akimirkų ir netikėtų atradimų, kurie laukia kiekvieno mūsų savanorio.

Taigi, maloniai kviečiame bendradarbiauti!

Nuotraukose: Keletas akimirkų iš integracinio dienos centro „Kultūrų įkalnė“ Pabradėje užsiėmimų ir švenčių.