Jeigu ne „Caritas“ - nežinau, kur būčiau dabar

Paskelbta: 2017-10-24 16:37.

vaikai resize222

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ lapkričio 12 dieną, 18.00 valandą kviečia visus geradarius į Šv. Kotrynos bažnyčią, kur vyks tradicinis paramos koncertas „Degu kaip žvakė“, šiemet renkamos lėšos bus skirtos pagalbai 4–18 metų vaikams.
„Jeigu ne „Caritas“- nežinau, kur būčiau dabar“ – taip savo istoriją pradeda vieno dienos centro savanoris Artūras, šiuo metu savanoriaujantis tame pačiame dienos centre, kurį lankė būdamas vaikas. Jo šeimoje augo trys vaikai, du iš jų pasuko ne tokiu sėkmingu keliu, na o Artūrui pavyko ištrūkti iš užburto skurdo rato. Jis dirba, savanoriauja ir džiaugiasi galėdamas padėti tokio pat likimo vaikams. Tokie ir panašūs liudijimai yra be galo svarbūs kitiems vaikams bei visai visuomenei: jie rodo, jog tinkama aplinka gali suformuoti reikiamus įgūdžius bei vertybes ir padėti vaikui rasti savo kelią, – sako Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ atstovė Žavinta Pašiulevičė.

Vilniaus arkivyskupijos parapijų „Caritas“ dienos centruose padedama vaikams, augantiems sudėtingomis sąlygomis, pažeidžiamose šeimose, jauniems žmonėms, kurie neretai jaučiasi nusivylę savimi ir pasauliu, apleisti, pikti ir bejėgiai išbristi iš situacijų, kuriose atsidūrė. Taip pat padedama ir tėvams, nežinantiems, kaip rūpintis savo vaikais, – dažnai todėl, kad ir jais pačiais niekas nesirūpino. Todėl mes tikime, kad laiku tokią pagalbą gavę vaikai užaugs stipriais, savarankiškais ir laimingais visuomenės nariais. Žinome, jog tik taip galime sustabdyti skurdo ratą, kuris sukdamasis įtraukia ištisas kartas, dažnai nepalikdamas galimybių išsigelbėti vien savo jėgomis.
Vaikų dienos centrai – tai „gatvės“ alternatyva; čia vaikai turi galimybę saugiai leisti dieną, ruošti pamokas, žaisti, čia gauna maisto bei galimybę nusiprausti, išsiskalbti drabužius ir mokytis gyvenimui reikiamų įgūdžių.
Lentvario seniūnijoje socialinės rizikos šeimų yra apie 55, iš jų Lentvario parapijos „Caritas“ dienos centrą lanko 22, o iš viso šiose šeimose auga apie 90 vaikų. Akivaizdu, kad poreikis yra didesnis nei galimybės. Likusieji vaikai neturi galimybės lankyti dienos centro ir gauti tų socialinių paslaugų, kurios turėtų priklausyti kiekvienam vaikui, augančiam sudėtingose šeimose, – sako Lentvario parapijos „Caritas“ dienos centro vadovė Alina Daudienė.
Užvėrus mokyklos duris, reikia kur nors pareiti: pavalgyti, pabendrauti, paruošti pamokas. Deja, daugelis tėvų darbo dienos metu negali to suteikti savo vaikams. Dienos centrų paslaugos turėtų būti prieinamos daugeliui vaikų. Neturėtume jų skirstyti pagal tėvų pažeidžiamumą ar nuodėmes. Tik užtikrindami kiekvieno vaiko saugią vaikystę, suteikdami vaiko poreikius atitinkantį užimtumą, galime tikėtis, kad mūsų vaikai bus laimingesni, – teigia vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.
Palaikydami vaikus, ketvirtajame „Degu kaip žvakė“ koncerte jau tradiciškai sutiko dalyvauti pulkas žymių klasikinės ir populiariosios muzikos atlikėjų: Asmik Grigorian, Merūnas Vitulskis, Kostas Smoriginas jaunesnysis, Liudas Mikalauskas, Evelina Sašenko, Deivis Norvilas, Viktorija Miškūnaitė, Kristina Žaldokaitė, Martynas Kuliavas, Greta Maknickaitė, Julius Maknickas, Justas Maknickas, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas Donatas Katkus, dirigentas Modestas Barkauskas).
Daugiau informacijos: Žavinta Pašiulevičė, tel.: 8 6798 3218, el. p.: zavinta@vilnius.caritas.lt