Savanorystė jaunam žmogui yra galimybė atrasti save!

Paskelbta: 2016-04-07 08:11.

justes straipsniui

Šiuo metu Karvio Šv. Juozapo parapijos "Carito" atviros jaunimo erdvės darbuotojai kartu su kitomis organizacijomis Lietuvoje vykdo Jaunimo garantijų iniciatyvos projektą „Atrask save“, kurio metu jaunuoliai gali rinktis savanorystės vietą iš daugiau kaip tūkstančio organizacijų įvairiose Lietuvos vietovėse.

Kad galėtų dalyvauti projekte jaunuoliai turi atitikti tam tikrus reikalavimus – projekte gali dalyvauti 15-29 metų, šiuo metu niekur nedirbantys, nesimokantys ir darbo biržoje neregistruoti jauni žmonės.

Siūlome išbandyti save IT technologijų, žiniasklaidos ir komunikacijos, meno ir kultūros, ekologijos, gyvūnų globos, jaunimo politikos, sporto, socialinės izoliacijos srityse. Savanorystė pasirinktoje organizacijoje pagal šią programą gali trukti nuo 1 iki 4 mėnesių. Savanorystės metu už jaunuolius yra mokamas PSD mokestis, savanoris gauna pinigų maistui, kelionei, o jei savanorystės vieta toli nuo namų -  nuompinigius būstui. Taigi, tai puiki proga ne tik išbandyti save naujoje srityje, bet ir pagyventi kitoje aplinkoje, susipažinti su naujais žmonėmis, užmegzti draugystes, pažinti save, savo reakcijas adaptuojantis naujoje aplinkoje ir gyvenant savarankiškai.

Projekto „Atrask save“ tikslas yra padėti jauniems žmonėms apsispręsti dėl karjeros tikslų, sugrįžti į senus ar pradėti naujus mokslus, susirasti patinkantį darbą arba atlikti kokybišką praktiką. Savanorystė -  tik vienas iš kelių šio tikslo link. Visoje Lietuvoje esantys jaunimo garantijų iniciatyvos (JGI) koordinatoriai gali suteikti reikalingos informacijos apie darbą, mokslą, padėti išsikelti tikslus, pasiruošti darbo pokalbiui. JGI koordinatorius taip pat gali patarti ir kitais jaunam žmogui svarbiais klausimais: pirmas būstas, verslumas, santykiai, mobilumas, laisvalaikis, žmogaus teisės, socialinės problemos, sveikata.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos, Europos socialinio fondo ir valstybės biudžeto lėšomis. Projektą Lietuvoje įgyvendina Jaunimo reikalų departamentas kartu su Lietuvos darbo birža, bendradarbiaujant su 67 nevyriausybinėmis organizacijomis ir biudžetinėmis įstaigomis. JGI koordinatorių sąrašą pagal savivaldybes galima surasti Jaunimo reikalų departamento tinklapyje. Į JGI koordinatorius gali kreiptis programoje norintys dalyvauti jaunuoliai taip pat naujos savanorius norinčios priimti organizacijos. Paskaityti sėkmingos savanorystės istorijų galima jau pasibaigusios Jaunimo savanoriškos tarnybos programos puslapyje.

Šiuo metu Karvio Šv. Juozapo parapijos Caritas pristatydamas projektą  bendradarbiauja su įvairiomis mokyklomis, Vilniaus rajono savivaldybe, seniūnijomis, parapijomis, probacijos tarnyba. Projekte jau dalyvauja pirmieji jaunuoliai ir nekantriai laukiame norinčių prisidėti!