Pataisos namuose - Kalėdų senelio dirbtuvės

Paskelbta: 2016-01-06 08:15.

Antrus metus iš eilės Vilniaus pataisos namų nuteistieji, dirbantys dailės studijoje „Rasos“, beglobių ir skurstančių šeimų vaikams dovanojo rankų darbo medinius žaislus. Tarp jų – nemažas, 2-3 metų vaikus išlaikysiantis sunkvežimis, gausybė mažesnių automobiliukų, lėktuvėlių, arkliukų, ežiukų, bei kaladėlių.

Prieš metus ši iniciatyva gimė pataisos namų administracijai. Nors mintimi pagaminti ir padovanoti žaislų vaikų globos namų auklėtiniams su dailės studijoje besidarbuojančiais kaliniais administracija pasidalino tik gruodžio mėnesį, atliekantieji bausmę per kelias savaites suskubo pagaminti nemažą jų kiekį. Tą sykį visi žaislai buvo padovanoti Vilniaus vaikų globos namų „Gilė“ auklėtiniams.

Šiais metais administracija nusprendė pas kūrybingus kalinius apsilankyti kiek ankstėliau (dar spalio mėnesį) ir pasiūlyti šią akciją pratęsti. Jų maloniai nuostabai, devyni dirbtuvėse basidarbuojantys nuteistieji jau konstravo būsimas dovanas.

Apie šią akciją besišnekučiuojant su nuteistaisiais bei Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotoju Česlovu Jociumi, pokalbis labai dažnai suko prie didžiojo sunkvežimio. Iš pradžių jį konstruoti ėmėsi tik vienas kalinys, tačiau kai jis išardė seną radiją, kad kuo dailiau apipavidalintų žaislą, kiti kaliniai taip pat ėmė dalintis pasiūlymais, kaip jį kuo labiau patobulinti, kaip iš kur nors gauti geresnę detalę. Tačiau nors ir įdėję nemažai darbo, vaikams jie siūlo drąsiai šia mašina važinėtis ir nebijoti sulaužyti, nes jei kas ir nutiktų, jie mielai mašiną sutaisys.  Pokalbio metu kyla mintis, kad ateityje ši akcija galėtų vykti ne vien per Šv. Kalėdas.

automobilis1
         Nuteistųjų rankų darbo dovanos ir saldainiai, skirti "Carito" globojamų šeimų vaikams

Tarpininkaujant Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ Nuteistųjų konsultavimo centro darbuotojams, kurie jau ne vienerius metus lankosi įvairiose įkalinimo įstaigose ir buvusiems kaliniams padeda integruotis į visuomenę, pagaminti žaislai bei Vilniaus pataisos namų dovanoti saldainiai, buvo padalinti Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ Motinos ir vaiko globos namų vaikams, Visų Šventųjų šeimos paramos centre besilankantiems vaikams, nuvežta į keletą parapijų, kuriose yra dienos centrai. Dalis žaislų ir saldainių taip pat atsidūrė ir pabėgėlių šeimų vaikų rankose.

Ne vieno Vilniaus pataisos namuose bausmę atliekančio vyro vaikai auga globos namuose. Jie negali jų nei prižiūrėti, nei auginti. „Ši maža iniciatyva, nedidelis geras darbas, nutiesia šiokį tokį šviesos spindulį tarp čia esančių žmonių ir tų likimo nuskriaustų vaikų laisvėje.", - teigia Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Česlovas Jocius

direktorius jocius
Vilniaus arkivyskupijos "Carito" direktorius L. Kukuraitis ir  Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas R. Jocius

Už grotų atrastas talentas - naujo gyvenimo viltis

Pokalbis apie šią akciją vyksta viename Vilniaus pataisos namų dailės studijai „Rasos“ išskirtame kambarių, kalinių vadinamame „chudožke“. Kiek ankštokame tokiam skaičiui žmonių kambarėlyje (į jį susibūrė visi 9 studijoje nuolat kažką tapantys, meistraujantys kaliniai, pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Česlovas Jocius, aš ir  VA „Caritas“ Nuteistųjų konsultavimo centro vadovė Raimonda Čižauskaitė), visi kalba vienas per kitą. Jie ne tik pasakoja apie vaikams pagamintus žaislus, bet rodo ir kitus savo kūrinius.

DSC 0264
Dailės studijos "Rasos' lankytojai su NKC vadove R. Čižauskaite ir straipsnio autore G. Jurevičiūte

Vienas kalinys, kuris atrodo ne vyresnis nei dvidešimt kelerių metų, man rodo savo merginos portretą, kurį tapo iš nuotraukos. Man tyrinėjant be galo tikslią kopiją, jis pradeda atsiprašinėti, kad portretas dar nėra baigtas. Tuo tarpu studijos veteranas tarsteli, kad jaunasis vaikinas niekada nėra anksčiau tapęs. Pirmą kartą teptuką į rankas paėmė pataisos namuose ir tapyti mokosi tiesiog tapydamas.

Prieš akis šmėžuoja vieno kalinio rodomas pakabukas, drožinėjama medinė lėkštė, kito dar nebaigta dėžutė, ateityje virsianti „pasakų skrynia“. Šie dirbiniai į „chudožkę“ atnešami iš greta esančio kito kambarėlio – drožėjų dirbtuvių. Iš ten atnešami parodyti ir puikiai išdirbti mediniai šachmatai. Šis subtilus kūrinys laisvai rastų kelią į prabangos prekėmis prekiaujančias parduotuves. Tačiau kaliniams draudžiama pardavinėti savo darbus: jie juos arba pasilieka sau, arba atiduoda pataisos namų administracijai.

Šachmatus išdrožinėjęs kalinys, kuriam priklauso ir įspūdingojo sunkvežimio autorystė, man šypsosi ir sako, kad po pusmečio juos jau bus galima ir įsigyti. Panašu, kad bebūnant studijoje jam sužibo naujo gyvenimo viltis. Jis taip pat išmoko drožinėti ir meistrauti nelaisvėje.

DSC 0260

Žiūrint į įvairių dirbinių originalumą ir įvairovę, sunku patikėti, kad idėjų jie semiasi arba iš galvos arba vienas iš kito (internetas kaliniams yra neprieinamas.) Tiesa, ne vienerius metus dailės studijai „Rasos“ vadovavo a. a. tapytojas Bronius Grušas.

Vilniaus pataisos namų dailės studija „Rasos“ buvo įkurta 1998 metais.

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Nuteistųjų konsultavimo centro savanorė

Goda Jurevičiūtė