Globėjų pažymos pakeitimai: institucinės globos pertvarkos dalis

Paskelbta: 2018-01-02 10:58.

Sotas

VšĮ „SOTAS“ – organizacija, vedanti įvadinius mokymus būsimiems įtėviams ir globėjams/rūpintojams, tęstinius mokymus, savipagalbos grupes esamiems globėjams/rūpintojams ir įvaikintojams, teikianti konsultavimo, tarpininkavimo, atstovavimo paslaugas bei atliekanti globos/įvaikinimo viešinimą.

Įvairių susitikimų su globėjais metu sužinome apie globėjams iškylančias problemas, drauge ima rastis pasiūlymai teisinei sistemai gerinti, kad vaiko globa šeimoje būtų sklandesnė. Globėjai ne kartą dalinosi neigiama patirtimi, kai atstovaudami globojamą vaiką visada su savimi turi turėti kelių puslapių teismo nutartį, kaip įrodymą, kad yra vaiko globėjai. Jie dažniausiai yra globojamo vaiko artimi giminaičiai, tačiau vis vien nuolat privalo rodyti dokumentą, kuriame aprašyta skaudi vaiko biologinės šeimos istorija, iki jam patenkant į globą. Tokiu būdu kyla nesaugumo jausmas dėl prarandamo privatumo, asmens orumo pažeminimo. Be to informacijos apie vaiko istoriją atskleidimas neatitinka globojamo vaiko interesų. Vienos globėjų teigimu, dokumento originalas baigia susitrinti, o kopija, net ir notaro patvirtinta – netinka. Pavyzdžiui, nuvykus į ligoninę, prašoma originalo. Visur nešiojami originalūs dokumentai baigia nusidėvėti, tačiau laminuoti jų taip pat negalima.

Šeima - kaip sistema: sėkmingi tarpinstitucinio bendradarbiavimo pavyzdžiai

Paskelbta: 2018-01-02 10:50.

Matulaitis
Evgenijos Levin nuotrauka

1994-1996 metais kuriant Pal. J. Matulaičio parapijos socialinį centrą, jo steigėjams ir darbuotojams talkinęs amerikietis taip suformulavo vieną iš esminių centro veiklos principų: „Pasaulyje yra pernelyg daug ką nuveikti, kad švaistytume energiją konkurencijai“. Šia filosofija remdamiesi grindėme ir iki šiol grindžiame savo veiklas.

Pradėję įgyvendinti prevencines programas sunkumų patiriantiems vaikais, atradome, kad aktyviai šioje srityje dirba vietos policijos komisariatų darbuotojai. Susėdus su jais prie vieno stalo ir pradėjus bendrai koordinuoti darbą bei resursus (policija tuo metu turėjo autobusą, darbuotojų, o mes galėjome padėti maisto produktais ir savanoriais), tikslinei grupei sudarėme galimybę dalyvauti net keliose vasaros stovyklose. Greta to, įvykdėme ir dar keletą bendrų projektų, siekiant atskirties mažinimo.

Jeigu ne „Caritas“ - nežinau, kur būčiau dabar

Paskelbta: 2017-10-24 15:37.

vaikai resize222

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ lapkričio 12 dieną, 18.00 valandą kviečia visus geradarius į Šv. Kotrynos bažnyčią, kur vyks tradicinis paramos koncertas „Degu kaip žvakė“, šiemet renkamos lėšos bus skirtos pagalbai 4–18 metų vaikams.
„Jeigu ne „Caritas“- nežinau, kur būčiau dabar“ – taip savo istoriją pradeda vieno dienos centro savanoris Artūras, šiuo metu savanoriaujantis tame pačiame dienos centre, kurį lankė būdamas vaikas. Jo šeimoje augo trys vaikai, du iš jų pasuko ne tokiu sėkmingu keliu, na o Artūrui pavyko ištrūkti iš užburto skurdo rato. Jis dirba, savanoriauja ir džiaugiasi galėdamas padėti tokio pat likimo vaikams. Tokie ir panašūs liudijimai yra be galo svarbūs kitiems vaikams bei visai visuomenei: jie rodo, jog tinkama aplinka gali suformuoti reikiamus įgūdžius bei vertybes ir padėti vaikui rasti savo kelią, – sako Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ atstovė Žavinta Pašiulevičė.

Caritas: jūs galite padėti vaikams užaugti

Paskelbta: 2017-10-13 11:00.

vaikai-75834463
Nuotrauka: Delfi.lt archyvo

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ lapkričio 12 dieną visus, norinčius daryti gera, kviečia į tradicinį paramos koncertą „Degu kaip žvakė“. Šiemet surinktos lėšos bus skiriamos Vilniaus arkivyskupijos parapijų „Caritas“ vaikų dienos centrams, kur vaikai kasdien ruošia pamokas, valgo, žaidžia ir mokosi socialinių, bendravimo įgūdžių. Ne visose šeimose vaikams pakanka šilto maisto, tinkamų drabužių, galimybių ugdytis, o svarbiausia – meilės. Todėl ši visuomenės parama yra labai reikalinga.
Šiuo metu Vilniaus arkivyskupijos parapijose „Caritas“ dienos centrus lanko 423 vaikai iš 239 šeimų. Dienos centrą vaikai paprastai ima lankyti nuo pirmųjų mokyklos klasių ar dar anksčiau. Užaugę jaunuoliai neretai lieka savanoriauti dienos centre, kurį lankė vaikystėje. Kuo anksčiau vaikai gauna tokią pagalbą, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks išugdyti reikiamas vertybes, suformuoti įgūdžius, o tai leis jiems įsitvirtinti gyvenime. Ypač mažuose miesteliuose dažnai tai vienintelė vieta, kur vaikai gali susitikti, saugiai leisti dieną. Čia augantiems vaikams dažnai trūksta ne tik pramogų galimybių tobulėti, bet kartais net ir elementariausių dalykų: drabužių ir maisto.

Pradedamos teikti kompleksinės paslaugos šeimai

Paskelbta: 2017-10-12 13:26.

savivaldybes logo    ESfondai logo

PRADEDAMOS TEIKTI KOMPLEKSINĖS PASLAUGOS ŠEIMAI
Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Vilniaus mieste gyvenančias šeimas, kasdieniame gyvenime susiduriančias su įvairiais iššūkiais ir sunkumais – šeimas, patyrusias artimo netektį, skyrybas, ligą ir pan., tėvus, susiduriančius su vaikų auginimo/auklėjimo sunkumais, auginančius vaikus su negalia, besilaukiančias moteris, šeimas, slaugančias artimuosius namuose, asmenis, turinčius problemų dėl narkotinių ar kitokių psichotropinių medžiagų vartojimo, priklausomus nuo azartinių lošimų, šeimas, patiriančias tarpusavio santykių problemas ar krizes dėl kitų socialinės rizikos veiksnių, kuriems mažinti šeimai reikalinga įvairiapusė pagalba, – prireikus pagalbos, kreiptis dėl kompleksiškai teikiamų paslaugų.