Prisidėk prie mūsų!

Savanoriauti gali visuose VA Caritas centruose.

Dėl daugiau informacijos rašyk savanoriai@vilnius.caritas.lt

Apie savanorius facebook'e

Dažniausiai užduodami klausimai

Kas yra „Carito“ savanoris?

VA „Carito“ savanoris – tai krikščionis arba krikščioniškom vertybėm neprieštaraujantis geros valios žmogus, kuris savo noru, dovanai ir unikaliai įsipareigoja padėti įgyvendinti Romos katalikų bažnyčios „Carito“ misiją, būdamas šios organizacijos bendruomenės nariu.

Ar „Carite“ savanoriauja tik aktyviai praktikuojantys krikščionys?

Ne. Į savanorių komandas priimame visus geros valios žmones, kuriems priimtinas katalikų bažnyčios mokymas ir vertybės. Kiekvienas esantis šioje bendruomenėje unikaliu būdu ir savu tempu keliaujame Dievo pažinimo link.

Kurioje VA „Carito“ veikloje pagalba yra reikalingiausia?

Su veiklomis, kuriose reikalinga savanorių pagalba, galite susipažinti čia.
Negalime išskirti vienos veiklos, nes pagalba skirtinga, bet visi jos ieškantys mums labai svarbūs. Todėl savanoriai vienodai laukiami visur. Jeigu negali nuspręsti kur būsi naudingiausias, išmoksi daugiausiai ir padėsi labiausiai, būtinai pasitark su mumis! Parašyk mums savanoriai@vilnius.caritas.lt

Kas gali man padėti išsirinkti savanorystės sritį VA „Carite“?

Mes pasirengę padėti išsirinkti veiklą kiekvienam norinčiajam savanoriauti, kad Tavo savanorystė būtų prasminga. Tikimės, kad pasirinkti savanorystės sritį Tau padės:
  • Naujienlaiškis, skirtas visiems, norintiems savanoriauti VA „Carite“, ir jau esamiems savanoriams. Jį kiekvieną mėnesį paruošiame kartu su savanoriais. Čia galėsi rasti ne tik veiklų aprašymus, bet ir kvietimus bei skelbimus, skirtus savanoriams, savanoriaujančių žmonių pasakojimus ir įspūdžius iš mūsų kasdienybės bei švenčių. Visus paruoštus Naujienlaiškius galima rasti čia . Užsisakyti Naujienlaiškį ir kiekvieną mėnesį rasti jį savo elektroninio pašto dėžutėje – galima parašius žinutę adresu savanoriai@vilnius.caritas.lt.
  • Informacinis susitikimas norintiems savanoriauti (artimiausio susitikimo datą rasi čia). Jame papasakosime apie „Carito“ organizaciją, veiklas ir galimybes savanoriams, atsakysime į rūpimus klausimus. O po šio informacinio susitikimo pakviesime į individualų pokalbį su labiau patyrusiu savanoriu, kuris taps Tavo draugu(-e) pradedant savanorystę. Savanorystės draugas(-ė) padės geriau suprasti, kurioje veikloje geriausiai atskleistum savo stipriąsias savybes, išmoktum daugiausiai ir padėtum labiausiai! Taip pat jis lydės Tave susipažįstant su veiklomis, darbuotojais ir kitais savanoriais.

Išsirinkau savanorsytės sritį VA „Carite“, kaip man pradėti savanoriauti?

Pirmiausia prie veiklos aprašymo nurodytu elektroniniu paštu arba telefonu susisiek su pasirinktos srities savanorių koordinatoriumi. Susitarsite dėl susitikimo, kuriame detaliau aptarsite Tavo savanorystės pradžią, laukiantį pasiruošimą ir pirmuosius žingsnius.

Esu profesionalas ir noriu prisidėti prie veiklos savo profesinėmis žiniomis. Kaip galiu tai padaryti?

Mums labai reikalinga profesionalų pagalba – labai laukiame pagalbos iš profesionalių psichologų, psichiatrų, gydytojų, teisininkų, mokytojų, muzikantų, dalininkų, dizainerių, fotografų ir kitų, kurie savo profesinėmis žiniomis ir kompetencijomis galėtų mums padėti tiek kasdienėje veikloje, tiek viešinant mūsų darbus, organizuojant renginius ar renkant lėšas kasdieniams darbams.
Jei esi savo srities profesionalas ir nori dalį laiko paskirti neatlygintinam darbui vardan labiausiai pagalbos reikalingų žmonių – rašyk mums elektroniniu paštu savanoriai@vilnius.caritas.lt.

Kiek laiko reikia skirti savanorystei VA „Carite“?

Savanoriai VA „Carite“ įsipareigoja įvairiai, priklausomai nuo kiekvieno norinčio savanoriauti apsisprendimo. Turime keletą įsipareigojimo pavyzdžių, tačiau jie nėra vieninteliai, su kiekvienu savanoriu tariamės individualiai, pagal jo galimybes.
  • Reguliarus savanorio(ės) įsipareigojimas (pavyzdžiui kartą per savaitę dalyvauti veikloje). Reguliariam įsipareigojimui kviečiame tuos, kurie svajoja susitikti tiesiogiai su pagalbos prašančiais žmonėmis. Natūralu, kad susipažinimui, draugystei, susitikimams, kūrybai ir rūpesčiui turi paskirti daugiau laiko. Žmonės prisiriša, ilgisi ir laukia savųjų draugų savanorių, tad reguliarus įsipareigojimas taip pat dažnai yra ilgalaikis.

Pavyzdžiui, norėdamas padėti vaikui, lankančiam dienos centrą, turėtum įsipareigoti skirti apie 20 valandų per mėnesį, kad galėtum kartu ruošti pamokas, žaisti, dalyvauti užsiėmimuose, būti jo draugu.

Jei nuspręstum būti naktiniu budėtoju Laikinuose namuose, tai gali reikšti, kad 2-3 naktis per mėnesį praleisi budėjime;

Jei pasirinksi lankyti senyvą, vienišą žmogų jo namuose, įsipareigosi apie 2 val. per savaitę paskirti bendravimui ir pagalbai jam;

Savanoriaudamas administracijoje įsipareigosi apie 10 val. per mėnesį atsiliepti telefonu, sutikti ateinančius, suteikti informaciją ir kt.

Tai, tik pavyzdžiai, kiekvienas savanoris tardamasis su veiklos vadovu nusprendžia kiek laiko nori ir gali             dovanoti.

• Įsipareigojimas padėti renginiuose ir akcijose. Kai kurie savanoriai prisijungia prie mūsų renginių ir akcijų metu. Į juos kreipiamės pradėdami planuoti renginį arba akciją, jie dalyvauja kūrybiniame ir organizaciniame darbe, prisideda prie viešinimo, taip pat atlieka kitus svarbius ir reikalingus darbus.
  • „Jei reikia, tai galiu“ įsipareigojimas... Būna, kad žmogus nori savanoriškai prisidėti prie organizacijos tikslų, bet šiuo metu negali paskirti reguliaraus savo laiko dėl darbų ar kitų įsipareigojimų. Mes, gavę jo leidimą, kreipiamės tuomet, kai mums reikia konkrečios pagalbos: nuvežti daiktus į vaikų stovyklą, padėti talkoje, palydėti senyvą žmogų pas gydytoją, padėti mums paruošti žvakeles akcijai ir pan. Mums svarbu, turėti ir taip „budinčių“ rankų, kurios esant reikalui, gali prisijungti ir padėti konkrečiu darbu.
  • Įsipareigojimas savanoriškai tarnybai. Šis įsipareigojimas skirtas jaunam niekur nedirbančiam ir nesimokančiam žmogui. Tai ne tik pagalba kitam, bet ir mokymosi, patirties įgijimo kelionė pačiam savanoriui. Čia žmogus įsipareigoja savanorystei paskirti 20 val. per savaitę. 3 arba 6 mėnesių savanoriškai tarnybai įsipareigojusiam žmogui gali būti kompensuojamos transporto, maisto ir gyvenimo išlaidos. Daugiau apie „Jaunimo savanorišką tarnybą“ skaitykite čia.
Tikra tiesa, kad visos šios plačios galimybės yra vienoje organizacijoje! Kiek laiko savanorystei gali paskirti Tu? Parašyk mums apie tai į savanoriai@vilnius.caritas.lt. Taip pat rašyk, jei atsakymo į sau rūpimą klausimą čia neradai.

"Savanorystė - tai būdas gyventi šiame pasaulyje. Gyventi dovanojant ir gaunant dovaną... Savanoriaudama jaučiu, kad dalinuosi tuo ką turiu geriausio ir gaunu tai, ko man stinga."